- PRINT BWTURKEY

Turkey Istanbul 1969 set1

Texts in English French and .. Turkish

ENGLISH1969 Part 1:

Turkey in 6×6, Without 4×4 and without 24×36.

To start with some technical reflections.

Looking at the photos from my first trip to Asia, I realize that all the prints I made at that time are rectangular. However, I don’t have a 24×36 camera; I use a 6×6 camera that produces square images. I had simply dreamed of photographing with a Nikon, a Japanese camera that was prohibitively expensive and appeared in France in the early sixties. At 17, after working at the factory, I reluctantly bought a Mamiya C33, a 6×6 camera, a true monster with a bellows and a double interchangeable lens, weighing two kilograms. I invested all my money in this equipment, and when I set off on the road, I had not a penny left.Once back in France, in the darkroom, I didn’t even question it. I mutilated the square format to make rectangular prints.

In 1972, I abandoned my 6×6 camera; it was too heavy, too bulky, and not fast enough. Finally, my dream came true; I saw life through a rectangle. I finally bought a 24×36, an Asahi Pentax with a screw mount, a 35mm wide-angle lens. It was the beginning of a long journey.The 24×36 format, being lighter, changed my perspective and approach to the world. With my wide-angle lens, I got closer to the heart of the action, and my images seemed more vibrant. Nowadays, when I look at the square negatives from that era, the opposite effect takes place. I realize that the format was quite extraordinary. Beyond its geometry, the square format offers a unique perspective on the world. Taking photos with a 6×6 camera like the Rolleiflex implies looking downward, creating a different perspective and altering the relationship between the photographer and the subject. The characteristic low-angle shots, seen in “humanist” photography, give a special dimension to the images.I’m not particularly interested in the debate on the revival of analog photography.

The choice of format, viewfinder, perspective, and frame is more decisive than the medium itself. The camera is merely a tool, not an end in itself. Interestingly, photography is far from objective. The lens itself is round, and the images produced by the camera are also round. It is the manufacturers who decide for us the frame of the images by cutting a square (like Hasselblad) or a rectangle (like Leica) in the original circle. They could have just as well chosen a hexagon or a triangle.Contemporary digital cameras offer new artistic possibilities, especially with their tilting screens, which allow capturing images at belly level, similar to a 6×6. I’ve lost many originals from that era that I no longer paid much attention to. But it made me want to take square images again, shot at gut level.

In my next article, I will narrate the continuation of my journey in 1969 and my discovery of the Orient.

Looking at the photos from my first trip to Asia, I realize that all the prints I made at that time are rectangular. However, I don’t have a 24×36 camera; I use a 6×6 camera that produces square images.

Ici vous pouvez voir les tirages rectangulaires vintage dont j’ai perdu les négatifs. c’était mon envie de modernité

Turkish1969 Bölüm 1: Türkiye’de 6×6,4×4 olmadan ve 24×36 olmadan.

Bazı teknik düşüncelerle başlayalım.

İlk Asya seyahatimin fotoğraflarına baktığımda, o dönemde yaptığım tüm baskıların dikdörtgen olduğunu fark ediyorum. Ancak 24×36 boyutunda bir fotoğraf makinesim yok; kullandığım 6×6 boyutunda bir fotoğraf makinesi, kare şeklinde görüntüler üretiyor. Sadece Nikon ile fotoğraf çekmeyi hayal etmiştim, Japon bir fotoğraf makinesi olan ve 1960’ların başında Fransa’da görünen fakat çok pahalı olan bir Nikon. 17 yaşında, fabrikada çalıştıktan sonra isteksizce Mamiya C33’ü, iki kilogram ağırlığındaki, körüklü ve değiştirilebilir çift objektifli bir gerçek canavarı satın aldım. Tüm paramı bu ekipmana yatırdım ve yola çıktığımda elime kuruş kalmadı.Fransa’ya geri döndüğümde, karanlık odada bile düşünmeden, kare formatı parçalayarak dikdörtgen baskılar yapmaya başladım. 1972 yılında, 6×6 fotoğraf makinesini terk ettim; çok ağırdı, çok hacimliydi ve yeterince hızlı değildi. Nihayet rüyam gerçek oldu; hayatı dikdörtgen şeklinde gördüm. Sonunda bir Asahi Pentax ile 24×36 boyutunda, 35mm geniş açılı bir lens ile fotoğraf makinesi aldım. Bu, uzun bir yolculuğun başlangıcıydı.Daha hafif olan 24×36 format, bakış açımı ve dünyaya yaklaşımımı değiştirdi. Geniş açılı lensimle, olayların tam ortasında olmaya daha yakındım ve fotoğraflarım daha canlı görünüyordu. Günümüzde, o döneme ait kare negatiflere baktığımda, tam tersi etki oluşuyor. Formatın oldukça olağanüstü olduğunu fark ediyorum. Geometrisinin ötesinde, kare format, dünyaya benzersiz bir bakış açısı sunuyor. Rolleiflex gibi 6×6 boyutunda bir fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekmek, aşağıya doğru bakmayı gerektiriyor ve fotoğrafçı ile konu arasındaki ilişkiyi farklılaştırıyor. “Humanist” fotoğrafçılıkta sıkça görülen karakteristik alçak açılı çekimler, fotoğraflara özel bir boyut katıyor.Analog fotoğrafçılığın yeniden canlanması konusunda özel bir ilgi duymuyorum. Formatın, vizörün, perspektifin ve çerçevenin, ortamın kendisinden daha belirleyici olduğunu düşünüyorum. Fotoğraf makinesi sadece bir araç, amaç değil. İlginç bir şekilde, fotoğrafçılık, nesneldir. Lensin kendisi yuvarlaktır ve fotoğraf makinesi tarafından üretilen görüntüler de yuvarlaktır. Kare (Hasselblad gibi) veya dikdörtgen (Leica gibi) bir çerçeve keserek, görüntülerin çerçevesini belirleyen endüstricilerdir. Aynı şekilde bir altıgen veya üçgen de seçebilirlerdi.Günümüzdeki dijital fotoğraf makineleri, özellikle eğilebilir ekranlarıyla, 6×6 benzeri bir şekilde gövde hizasından fotoğraf çekme gibi yeni sanatsal olanaklar sunuyor. O döneme ait birçok asıl fotoğrafımı dikkate almadığımdan kaybettim.

Ancak beni tekrar dikdörtgen şeklinde, gövde hizasından çekilen fotoğraflar çekmeye teşvik etti.Bir sonraki makalemde, 1969’daki yolculuğumun devamını ve Doğu’yu keşfetmeyi anlatacağım.

More pages are coming

Here is an access to my images website where You can search specific image with keywords.

Don’ get lost it’s on another website

Si vous cherchez une image specifique voici le lien pour accéder a ma base images avec recherche par mots clés

IMAGES SEARCH

More images and stories everyday

Michel Setboun

I am open to any interesting project, book, exhibitions, assignments, anywhere on this planet and in the outer space. For professionals, editors, magazines, publishers etc. the IMAGE WEBSITE in the main menu will take you to my pictures database where you can search (with keywords) and download images. You can get more information on me on my BIOGRAPHY PAGE.